Genforening

Når man i 2020 siger Sønderjylland eller Synnejylland, som vi her nede siger. Er det umuligt at komme uden om genforeningen, der netop skete for 100 år siden i dag.
Så da jeg så Leif Maibom havde delt et opslag om at han og Alex Bødiker skulle stå for underholdningen til Genforeningsfesten i Tinglev.
Tænkte når 2 så store personligheder og sjove mænd skal stå for underholdningen, så skal jeg helt sikkert deltage, at det så var gratis og at der var kage og kaffe til 50 kr. gjorde bare at jeg SKULLE med i søndags

I Tinglev havde de en slagter Adde, som hver søndag besøgte hans nabo, bageren Rasmus. Adde og Rasmus var et godt eksempel på hvordan Synnejylland var efter genforeningen. Adde havde altid tøvet om han var tysk og Rasmus vidste også at han bestemt var dansk af sind, alligevel var de begge 2 aldrig uvenner.
I bogen som blev introduceret på dagen, fortalte forfatteren at selv under besættelsen var Adde inde og hente rundstykker i baglokalet søndag formiddag. Efter besættelsen blev Adde hentet af modstandsfolkene og sat i forhuslejren (i dag frøslev lejren), det var eneste periode, hvor Adde ikke hentede rundstykker søndag morgen. Den morgen Adde blev hentet stod Rasmus i vinduet og var splittet, men han greb ikke ind. mange år senere var de 2 venner med i et radio program, hvor Rasmus siger han bare stod og vidste ikke hvad han skulle gøre og gjorde derfor ingen ting, hvor Adde afbryder ham og siger ja hvad skulle du da ellers have gjort.
Utrolig rørende fortælling om 2 venner i en by som var delt meget hårdt op i tysk og dansk, men alligevel var de 2 bedste venner og der var aldrig noget ondt mellem dem.

Leif og Alex var på scenen og skulle forstille de 2 venner der sad ved deres kaffe, og nogle gange en øl, den fik de altid hvis en havde været i byen dagen inden, for man skal jo rejse sig ved det træ man er faldet ved.
Sønderjyllands største komikker (lidt komisk at den ene er fynbo, men efter flere år i Sønderjylland end på Fyn, vil jeg godt give Leif den respekt at kalde ham Synnejyde).
Forstillede de sig hvordan Adde og Rasmus sad på en sky og snakkede om alt det der skete nede på jorden i dag, nu 100 år efter at Synnejyland var blevet stemt hjem til Danmark.
De snakkede også om alt det de havde oplevet sammen, om den gang Rasmus ville spille fodbold på det tyske hold, og Adde havde sagt han er den første der betaler kontigent, så selvfølgelig skal han være med.
De nævnte også at de kun havde været uenige om en ting, nemlig i 92 hvor Adde holdte med Danmark, eller som Rasmus (Leif) sagde det var da kun de sidste sekunder.
De 2 kunne dog godt blive enige om at Allan Simonsen var den bedste fodboldspiller, men han spillede jo også i tyskland sagde Adde (Alex), hvor de havde en lille venskablig snak om at ham.

Alex Bødiker som blev en stor komikker i Villys kaffeklub og Leif Maibom som har skabt Sønderborg sommerrevy, gjorde det fantastisk og skabte så mange grin at alle havde noget og snakke om på vej hjem.
Leif holdt en flot tale om hvad genforening er, og at genforening kan være mange ting.

Tak Leif og Alex for at give synnejylland så mange gode grin i gennem tiden.
Jeg glæder mig til at opleve jer andre steder.

Henrik

Skriv et svar