gå selv VS sidde i kørestolen.

Flere gange om dagen tager jeg valget, om jeg skal gå lidt selv eller sidde i kørestolen.
Jeg er nemlig som mange af jer ved, i den heldige situation. At jeg kan gå lidt selv, hvilket jeg ser som en kæmpe styrke som kørestolsbruger.

For du kan få en bedre forståelse af, hvorfor jeg humper og har fået ondt i ryggen af min gang.
Har jeg valgt, at være åben og ærlig. Så folk, hvis de kan/gider læse det. Vil de få en forklaring på, hvad jeg kæmper med dagligt. Eller som jeg helst vil sige det, Hygger mig med. For at det, lyder mere positivt.

Blev spurgt sidste dag, hvorfor bruger du kørestolen så meget når du kan gå?
Ja hvordan svare man lige på den? Det er jo ikke lige så let og sort/hvidt, som jeg havde ønsket.

Men prøver alligevel.
Jeg startede med og hoppe rundt på krykker eller gå, vil selv kalde det vælte, efter en rollator. Hvilket er årsagen til jeg i dag, er blevet den “heldige” vinder af et par diskusprolapser. Eller det hedder jo diskus positioner, når det er diskusen der er på afveje fra sin plads. Men det er jo hvad der sker eller skal ske, når man har en forkert gang pga. fodledet ikke fungere optimalt.

Det er en af de grunde, til at jeg skal begrænse min gang. Skal dog også holde min gangfunktion ved lige, så jeg ikke mister den.
Svær balance? nej vel…. eller noget
Havde svært ved at finde balancen, indtil det slog mig. Jeg skal da “bare” nøjes med at sidde i kørestolen, når jeg er nogle steder. Samt gå lidt rundt eller sidde i kørestolen, hvis der behov for det, når jeg er hjemme. Fordelen ved at næsten kun gå lidt, når jeg er hjemme er også. Hvis jeg vælter eller overanstrenger mig, kan jeg bare lægge mig på sofaen, i sengen eller sidde i min lænestol.

 

Når jeg tager et skridt, “vælter” jeg ind over indersiden af foden. Det er når jeg løfter venstre fod, for at sætte den frem. At jeg skal være hurtig, for når jeg ikke at gribe “faldet” med venstre fod. Vælter jeg, det har jeg prøvet ufatteligt mange gange. Men er blevet bedre, så i dag undgår jeg meget ofte fald.

Når jeg skal forklare andre, hvorfor jeg så ikke “bare” kan støtte eller gå på foden uendeligt. Har jeg aldrig rigtig kunne finde noget, det svare til at træde på. Det nærmeste jeg kan komme i tanken om er legoklodser, skarpe sten eller knust glas.

Foden hæver også op, hvis den har været for langtid ned af. Hvilket er det mest trælse, smerterne kan jeg nemlig gøre noget ved. Men kan ikke have støttestrømper på, da de strammer for meget på foden.

Jeg får derfor dagligt stærk smertestillende, muskelafslappende og medicin mod nerve/fantom-smerter. Ud over det er jeg ved at blive afhængig, af mindfulness. Det dyrker jeg mens, jeg skal ligge og slappe af i ryggen, og ligge med foden oppe midt på dagen.

Min datter syntes det fedt at kunne køre rundt i fars kørestol, det jo ikke alle børnene i børnehaven der har mulighed for at køre i sådan en.

Knus Henrik

2 tanker om “gå selv VS sidde i kørestolen.”

 1. Hej Henrik

  Ja det er en daglig kamp mod sig selv om hvad man vælger kørestol kontra selv at gå lidt.
  Jeg har dog en bedre gangfunktion end dig, men møder også ofte folks undren blikke når jeg tager kørestol frem for at gå når jeg kan, men de smerter der kommer kan folk ikke se “desværre ”
  Jeg fik for lidt over et år siden ind opreret et tens apperart som har taget 80% af mine fantom smerter i min fod men ikke givet længere udholdenhed ved gang men jeg kan lidt mere end før. Kunne det være en mulighed til at afhjælpe dig lidt

  1. Hej Neiels Peter Krogh
   Har prøvet sådan et tens apperart, men desværre var virkningen så lille. Vil næsten sige, at den var ikke eksisterende. Er dog rigtig glad for det virker for dig, samt at den kan dække så meget af dine smerter.
   Selv har jeg utrolig meget gavn af versatis plaster, det tager de fleste af mine konstante smerter i foden. Dog skal der ikke meget belastning eller bare at foden er for længe ned af, hvor efter at smerterne øges.
   Venlig hilsen Henrik

Skriv et svar