Foredrag med Bent Jensen (Linak)

Onsdag aften var jeg til foredrag med Bent Jensen, som fortalte om sin opvækst i Nordborg og hvordan han gik fra at være søn af en selvstændig maskinbygger, til i dag at have en virksomhed med 2.000 mand ansat og en omsætning på 4 mia.

Billed lånt fra Linak.dk

Bent fortalte at han havde fra barn arbejdet med drejebænk og fræser, hvor han lavede forskellige køretøjer og kørte rundt på grunden i Nordborg. Hvor hans tante bestemt ikke var lige begejstret for Bents begejstring for maskiner og mekanik, derfor kom han også i lære som maskinarbejder på Danfoss. Senere blev han ingeniør fra teknikum i Sønderborg, hvor han kort efter fik at vide at hans far ville stoppe og han blev spurgt om han ville overtage virksomheden.

I 1976 overtog Bent den virksomhed Christian Jensen maskinbygger, som hans bedstefar havde startet i 1907. Han lavede en aftale med sin daværende kæreste og nu kone, at de ville give det en chance på 5 år.

4 år senere udviklede Bent en linær aktuator, som skulle hjælpe og skåne landmanden for en lang række tunge opgaver. Samt gøre hverdagen letter for handicappede, da bent havde en ven som var kørestolsbruger.

Første lineære aktuator, LA30

Det var dog en sej kamp for at få solgt de første aktuator, da der blev solgt 10 den første måned, og senere 20 stk om måneden og steg stille og roligt. Men Bent gav ikke op og i 1982 fik han første store ordre på 2.000 stk. pr. måned til Taarup maskinfabrik, som i dag hedder Kverneland Group.

Da Bents svoger i 84 ringer og Bent tager telefonen og siger “Christian Jensen & Sønner det er Bent” hvorefter hans svoger griner i den anden ende af røret, Bent kan dog godt høre det måske er lidt sjovt og meget langt. Derfor skifter virksomheden navn til Linak samme år.
Selvom Bent laver sjov med navnet, ved og sige at det lyder lidt som når man taler grønlands. Så er navnet nøje udvalgt og er en sammentrækning af Lineær og Aktuator, hvilket beskriver hvad virksomheden laver.

I dag laver Linak hævesænke skriveborde, senge til plejesektoren, hjælpemidler med aktuator i og aktuatorer til mange andre formål.
Det næsten ikke den ting, som en Linak Aktuator ikke kan bruges til.

Bent fortalte at deres løft fra WC sædet, fantes med 2 slags fjernbetjeninger. En som sad ved sædet, så man selv kunne få hjælp til at rejse sig, samt en fjernbetjening, som kunne styres udefra, så konen kunne hjælpe en af WCet, når hun mente at manden skulle se og komme igang med at lave noget.

Vi gerne takke Nordborg Kirke for at arrangere dette fine foredrag.

PS. i kan læse mere om Linaks historie på www.linak.dk

Knus Henrik

Skriv et svar